Jdi na obsah Jdi na menu
 


Živý růženec v naší farnosti

2. 3. 2008

Živý růženec je modlitební společenství věřících, kteří se kromě svých obvyklých modliteb zavázali k denní modlitbě jednoho desátku růžence. Desátky jsou ve společenství rozděleny mezi členy tak, aby se skupina v souhrnu pomodlila za den celý velký růženec, čítající 20 desátků, po jednom ke každému růžencovému tajemství nebo v případě menšího počtu zúčastněných aspoň jednou část růžence (5 desátků). Každých pět lidi – ke každému desátku jeden – tvoří tak zvanou růžencovou růži.

Tento způsob modlitby je vytvořený pro lidi, kteří nemají čas a možnost každý den se sejít na společnou modlitbu a přesto ji chtějí nějakým způsobem realizovat. Pro splnění účelu společné modlitby je stanovená společná hodina, ve které se členové živého růžence modlí. Tímto způsobem je spojuje ne místo modlitby, ale Bůh, ke kterému se modlí a stejný čas modlitby.

Každý člen společenství živého růžence obdrží modlitební úmysl a tímto způsobem vyprošuje potřebné milosti, jak místní církvi (farnosti a jednotlivcům), tak celému lidstvu. Tajemství a modlitební úmysl se cyklickým způsobem každý týden střídají. Za dobu 20 týdnů tak každý člen postupně rozjímá o všech dvaceti růžencových tajemstvích.

V naší farnosti členové živého růženče dostávají rozpis modliteb každých pět týdnů v nedělí po bohoslužbách. Každou středu máme možnost se účastnit společné růžencové modlitby a to ve Švihově od 18.00 hod. Zájemci o vstup do společenství Živého růžence – prosím – aby se hlásili v sakristii. Pro potřeby tohoto společenství jsem vytvořil brožurku s nabídkou růžencových rozjímání a také nabízím ke koupi růžence. Můžete je koupit v sakristii po Mši sv.