Jdi na obsah Jdi na menu
 


Víte, proč věřící nevěří na pověry ?

17. 8. 2011

 

Víte,
proč
věřící
nevěří
na pověry?

Protože to
přináší
smůlu.

 

 




Proč v Praze chybí tramvaj číslo 13?

Pokud nějaký dopravní fanoušek pojme úmysl projet všechny pražské linky tramvají od čísla 1 až do čísla 37, nemůže svému závazku dostát. Po lince číslo 12 totiž následuje hned linka číslo 14. Třináctka prostě vypadla. Lidé se s ní prý báli jezdit. Věří totiž na pověru, že číslice 13 přináší smůlu a neštěstí. A pak že nejsme věřící národ!

Lidé tedy přece jenom v „něco“ věří! Ale jak to „co“ ovlivňuje jejich život? Vede tato „víra“ k lásce, radosti, pokoji, odpovědnosti, naplnění? Anebo někam jinam? G. K. Chesterton jednou napsal: „Je velký omyl domnívat se, že když lidé ztratí víru, nebudou věřit v nic. Naopak. Budou věřit v cokoliv.“

Jak se k pověrám tedy postavit? Bůh nám v Ježíši Kristu nabízí, že strachy a pověry náš život ovlivňovat nemusí. Ježíš Kristus je totiž Pánem nad všemi bohy. „Jemu se všichni bohové klanějí. A všichni, kteří slouží modlám, budou zahanbeni“ (Žl 97). Jeho Duch je stále s námi. Využívejme tedy toho, že jsme jeho a odevzdávejme se neustále do jeho rukou, do jeho ochrany a do jeho vedení… Nikdo z nás pak nebude zklamán!

Převzato z časopisu Effatha