Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejsem sice super, ale určitě jsem lepší než ty

7. 10. 2017

Každý je se sebou nějak nespokojený
Proto spolu tolik soupeříme

Jsou věci, které na sobě nemáme rádi, nebo je dokonce nenávidíme. A v takové situaci pak mnohdy hledíme na jiné lidi a porovnáváme se s nimi. „Nejsem takový sportovec, jako tenhle člověk. Nejsem tak chytrý jako tamten. Nemám tak dobrou práci…“ Ať už je důvodem cokoliv, každá lidská bytost je se sebou nějak nespokojená. Proto spolu tolik soupeříme…  „Nejsem sice takový nebo onaký, ale jsem přinejmenším lepší než ty.“ Problém s tímto způsobem myšlení spočívá v tom, že se vždy najde někdo lepší než vy! Dnes sice můžete být široko daleko v něčem nejlepší, ale to chce každý. Proto se vás budou snažit svrhnout z trůnu.

Zapomeňte na sebe
a začněte se soustředit na Boha a jeho dobrotu

Lidé se běžně zaměřují na to, co nemají a co jim (ve srovnání s jinými lidmi) schází a soustředí se jen na sebe. Říkají: „Nemám tohle, nebo tamto, proto nejsem silný a proto nemohu nic dělat a dokázat“.

Zapomeňte na sebe a začněte se soustředit na Boha a jeho dobrotu. Děkujte mu a chvalte ho. Začněte s každodenními drobnostmi. Zkuste říct: „Děkuji ti, Bože, že mohu mluvit; že mohu chodit; děkuji ti Bože, že mohu jíst; děkuji ti, Bože, že vidím; že slyším.“ Bible říká: „Radost z Hospodina bude vaší záštitou a silou“ (srov. Neh 8:10). A pokud vy budete svou radost hledat v Bohu, budete sílit. Když děkujeme Bohu a chválíme ho, pozvedá nás to nad naší životní realitu až do nebe. A Duch Boží nás pak činí silnými. Duch Boží v nás nepodporuje zbabělost, nýbrž sílu a svou moc. Buďme tedy stateční a stávejme se tím, kým máme být…

A proto místo snahy něčím povrchně zaplnit svou vnitřní prázdnotu můžeme přijjímat fakt, že Bůh Stvořitel celého vesmíru se na každého z nás dívá a říká: „Mám tě rád, jsi mé dítě, jsi mi drahý a vzácný. Nemusíš se srovnávat s ostatními lidmi ve tvém okolí.“ A v této síle pak můžeme přinášet užitek a být ostatním přínosem.

Bůh nám nedal ducha bázlivosti, nýbrž ducha síly, lásky a rozvahy. (2Tim 1,7)
Buďte spokojeni s tím, co máte. (Žid 13,5 – 6)
Přejte dobré. Vždyť k tomu jste byli povoláni, aby se vám dostalo údělem požehnání. (1Petr 3,9)

 

Se svolením zpracováno podle knihy Larry Richards, Buď mužem! kterou vydalo nakladatelství Portál.