Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farníček 6/2019 - září

25. 8. 2019

Motto diecéze na rok 2019

“Jděte do celého světa a hlásejte evangelium.” (Mk 16,15)

LA SALETTSKÉ POSELSTVÍ O POTŘEBĚ EVANGELIZACE.

 „Nuže, mé děti, toto všechno oznamte mému lidu!” (Slova Matky Boží z La Salette)

Kdosi velmi trefně řekl: „Bůh vždycky používá nástroje, které neodpovídají velikosti úkolu, aby bylo možno snadněji rozpoznat Jeho dílo.” Tak se také stalo 19. září 1846 na La Salette, kde se zjevila Matka Boží. Za svědky tohoto zjevení zvolil Bůh dvě malé prosté děti. Právě jim Maria, Matka Spasitele a Královna apoštolů, předala slova poselství a příkaz oznámit je všemu lidu. Tento příkaz byl tak důležitý, že jej Maria dvakrát opakovala. Po schválení zjevení, biskup z Grenoble založil Kongregaci misionářů Matky Boží z La Salette, které svěřil úkol hlásat poselství Krásné Paní všemu lidu. Církev schválila Lasalettské poselství, a proto každý z nás může podle svých možností hlásat také to, co Maria řekla na La Salette. Druhý Vatikánský koncil zdůraznil nutnost apoštolátu laiků v současném světě: „Laici na základě svého spojení s Kristem, které získali svatým křtem, a upevněni dary Ducha svatého svátostí biřmování mají povinnost i právo apoštolátu.” Všichni proto máme povinnost hlásat evangelium - jak slovem, tak příkladem. Někdo by mohl namítnout: „Já mám hlásat Evangelium a být jeho svědkem, avšak zjevení v La Salette je soukromá záležitost.” Při čtení poselství z La Salette můžeme snadno zpozorovat, že to není nic jiného, než připomenutí nejdůležitějších pravd z evangelia. Maria nás prosí, tak jako kdysi v Káně Galilejské: ”dělejte cokoli vám nařídí můj Syn” (Jan 2,5) a připomíná Ježíšovu výzvu: „Obraťte se a věřte…” (Mt 4,17) Když jsme apoštoly Matky Boží z La Salette, hlásáme zároveň evangelium. Co se týká apoštolátu, máme široké pole působnosti. Je třeba začít v rodině, kde mají být manželé pro sebe navzájem i pro děti svědky víry. Právě rodiče, slovem i příkladem života učí děti křesťanskému životu, tzn. životu podle Božích přikázání. Takto navzájem upevněni se musíme starat rozšiřovat svůj apoštolát do zaměstnání, do škol, na společenská setkání. Kéž se vzorem pro náš apoštolát stane Ta, která nás posílá a o které Druhý Vatikánský koncil říká, že „se podílela zcela zvláštním způsobem na díle vykoupení a nyní, díky své mateřské lásce pečuje o bratry svého Syna, kteří ještě putují a jsou ohroženi nebezpečími a trápením, dokud nebudou dovedeni do šťastného domova”. Modleme se: „Matko, která nás zveš k horlivému apoštolátu - oroduj za nás!”

Překlad dopisu Prashantha Noronhy z května 2019, Mudkani.

Drahý Tomaszi Kowaliku, já, Prashanth Noronha, Vám opět píši dopis, abych Vás co nejsrdečněji pozdravil a žehnal Vám. Doufám, že se tam u Vás všichni těšíte dobrému zdraví. Prosím Boha za Vaše zdraví a štěstí. Já se zde mám dobře. Jsem velmi šťastný, že Vám mohu sdělit, že jsem ukončil 3. semestr bakalářského studia, a to s dobrými známkami. Nedávno jsem také dokončil zkoušky 4. semestru, ale na výsledky zatím čekám. Nyní jsem tedy v 5. semestru bakalářského studia. Je to můj poslední rok studia, a tak studuji co nejintenzivněji, abych dosáhl co nejlepších známek. Prosím Vás, vzpomeňte na mne ve svých modlitbách.

Těsně po mých druhých semestrálních zkouškách jsme měli měsíc volna. Nyní se již těším na letní prázdniny. Máme teď období léta a počasí je u nás velmi horké, téměř nesnesitelné. Teplota roste každým dnem. Čekáme na déšť jako na smilování.

P. Gabriel Lopez , náš pan ředitel Bala Pragathi Kendra Services, mi dal od Vás v zastoupení sešity, poplatky, aktovku, uniformu a deštník, za všechno Vám děkuji. Ujišťuji Vás o svých modlitbách a prosím Boha, aby Vás stále měl pod svojí ochranou. Děkuji Vám ještě jednou za vše a končím svůj dopis. Váš milující. Prashanth Noronha

Poutní bohoslužba v Radkovicích u Měčína   bude sloužena v sobotu 31. srpna v 10:30 hod.

Každou třetí neděli v měsíci po nedělní mši svaté ve Švihově nabízím setkání ve farní budově k prohlubování vztahů mezi námi.

Biblická hodinaŠvihov - první neděle v měsíci od 19 hodin na faře, Dolany - čtvrté úterý v měsíci 30 minut před mší sv. Udělejme si čas, prosím o účast na biblické hodině.

Vyučování náboženství bude probíhat ve farních prostorách na začátku každého měsíce v pátek od 19:00 hodin pro starší děti a v sobotu od 9:00 do 12:00 hodin pro mladší děti se Sestrou Gonzagou. Prosím o přihlášení vašich dětí. První setkání bude 13. a 14. září 2019.

Ze sbírky na bohoslovce / 18. srpna / naše farnost odeslala 5 149,- Kč. Za všechny příspěvky srdečné „Bůh zaplať“. V neděli 29. září se bude konat sbírka na charitu.

Poutní bohoslužbu ke cti sv. Jiljí budeme slavit ve Švihově 1. září v 10:30 hod. Mše sv. v Dolanech bude v 8:30 hod., ve Vřeskovicích se mše sv. ruší. V 14:00 hod. bude sloužena mše sv. v Nezdicích.

Poutní bohoslužba ke cti P. Marie v Borovech bude sloužena 8. září, začínáme    v 10:30 hod. průvodem od mlýna. Velice Vás prosím o účast na této pouti!!! Bude pouze mše sv. v 8:00 hod. ve Švihově, všechny ostatní bohoslužby se tento den ruší!

Diecézní pouť do kláštera Teplá se uskuteční 14. září -  putujeme společně. Začátek v 9:45 hod., v 14:00 hod. mše sv., zakončení pouti v 15:45 hodin. Mše sv. v Chudenicích 14. září nebude, prosím o účast na diecézní pouti v Teplé. Zájemce o společné putování prosím o přihlášení do 10. září 2019, mobil: 732 540 052.

Poutní bohoslužba ke cti P. Marie v Jíně  bude slavena 15. září v 14:00 hod.

Pouť ke cti sv. Václava ve Švihově28. září v 10:00 hod. mše sv. ke cti sv. Václava a za požehnání pro českou vlast, poté posezení a občerstvení ve farních prostorách. Srdečně Vás zvu.

Poutní bohoslužby ke cti sv. Václava na území farnosti budeme slavit:

- Mezihoří             28. září v 14:00 hod

- Přetín                  29. září v 14:00 hod., mše sv. v Chudenicích 28. září nebude!

- Třebýcinka        5. října v 14:00 hod.

Poutní bohoslužba ke cti Panny Marie Růžencové bude sloužena v Křenicích      6. října v 14:00 hod. Bohoslužba v Chudenicích v sobotu 5. října se ruší. Srdečně zvu.

12.října 2019 farní výlet Praha  prosím o přihlášení do konce září 732 540 052..