Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farníček 4/2019-červen

3. 6. 2019

Víme, že první pátky v měsíci jsou zasvěceny Nejsvětějšímu Srdci Pána Ježíše. Ale víme proč?

V druhé polovině XVII. století se Pán Ježíš zjevil francouzské mystičce Markétě Marii Alacoque a předal ji poselství, které v našem životě víry může mnohé změnit. Této světici, sestře kláštera Navštívení v Paray-le-Monial, Ježíš ukázal své srdce a řekl: „Toto je srdce, které tak milovalo lidi, že jim dalo vše, co mělo.“  Zároveň jí ale tlumočil svou stížnost - stěžoval si na nevděk lidí, kteří na Jeho nekonečnou lásku odpovídají chladem a nezájmem nebo dokonce neúctou. Jinak řečeno - je mnoho lidí, kteří, přestože mají víru, nechápou význam Kristovy lásky. Nechápou, že sám lidský život není nic jiného než láska. Nechápou zvláště to, že Kristova přítomnost v Nejsvětější Svátosti je vrcholem lásky, a že na světě není nic důležitějšího než milovat Ježíše v Eucharistii, přijímat Ho a uctívat. Během zjevení se pak Kristus obrací na Markétu s otázkou: „Chceš alespoň ty patřit mezi mé přátele, chceš mi udělat radost a dát mi náhradou za nevděk lidí své přátelství?“ Poselství, které se šíří z Paray-le-Monial, je tedy výzvou k přátelství s Bohem, k přátelství s Kristem. Kristus se stal člověkem - a lidé potřebují lásku a přátelství druhých lidí. I On přijal skutečnost, že bude potřebovat své přátele. V Getsemanské zahradě názorně vidíme, že Mu Jeho přátele nebyli takovou oporou, jakou by právě v té chvíli potřeboval. Během setkání Pán Ježíš předal sestře Markétě Marii sliby nasměrované ke ctitelům Jeho Srdce. Byly popsané v dopisech. Už po její smrti rozptýlené informace byly sebrány a sestaveny ve známých 12 slibů:

* Budu je těšit ve všech jejich útrapách a protivenstvích. * Budu žehnat všem jejich pracím a podnikům. * Dám jim všechny milosti potřebné jejich stavu. * Budu jejich bezpečným útočištěm v životě, ale zvlášť v hodině smrti. * Hříšníci naleznou v mém Srdci pramen a nekonečné moře milosrdenství. * Duše vlažné se stanou horlivými. * Horliví se brzy povznesou k velké dokonalosti. * Kněžím dám milost, že přivedou k pokání i nejzatvrzelejší hříšníky. * Rodinám, v nichž se bude mé Srdce uctívat, dám pokoj a mír. * Budu žehnat domům, v nichž bude vystaven a ctěn obraz mého Srdce. * Jména těch, kteří tuto úctu rozšiřují, budou navždy v mém Srdci. * Těm, kteří po devět měsíců každý první pátek půjdou k Svatému Přijímání, dám milost, že vytrvají v kajícnosti až do konce a nezemřou ve stavu nemilosti. Mé Srdce jim bude bezpečným útočištěm.

Zaslíbení, především poslední z nich, nelze chápat jako pověru či jako laciný recept, jak „spolehlivě dosáhnout nebe“. Máme je chápat a vykládat na základě Písma svatého a učení církve. Zaslíbení jsou součástí božské pedagogiky: Ježíš chce tímto způsobem k sobě přitahovat lidská srdce. To, co Pán žádá, je naše láska, celý náš život, naše předsevzetí k hlubokému křesťanskému životu. Pobožnost k Srdci Ježíše klade rovněž závazky. Člověk by neměl zneužívat dobroty Božího Srdce. Měl by k tomuto Srdci mít neomezenou důvěru. Proto nejen, že může, ale měl by se utíkat k tomuto Srdci ve všech svých potřebách. Neměl by zraňovat tohoto Srdce novými hříchy. Avšak když nás lidská slabost požene nově do bahna hříchu a otroctví satana, máme právo vždycky důvěřovat Božímu milosrdenství, které je připraveno přijít k nám s pomocí a vysvobodit nás.

Sbírka na diecézi se bude konat v kostelech naší diecéze v neděli 9. června na Boží hod svatodušní. 24. února naše farnost odeslala ze sbírky na “Svatopetrský haléř” 3844,-Kč, 19. dubna - na Svatou zemi - 3563,-Kč; 26. května - na pomoc křesťanům v zemích Blízkého východu - 8325,-Kč.  Za všechny příspěvky srdečné „Bůh zaplať“.

Setkání dětí naší farnosti a okolí (zakončení výuky náboženství v tomto školním roce) proběhne v sobotu 8. června od 9:00-12:00 hodin na faře ve Švihově.

Slavnost seslání Ducha Svatého a zároveň konec velikonoční doby budeme prožívat v neděli 9. června.  Mše sv. v 8:30 hod. ve Švihově, v 10:10 hod. v Dolanech, v 12:00 hod. ve Vřeskovicích.

Slavnost Nejsvětější Trojice- 16.června - první svaté přijímání v Dolanech, mše sv. v 10:10 hod.

Slavnost Těla a Krve Páně slavíme v naší farnosti ve čtvrtek 20. června v Měčíně mší sv. v 17:30 hod. V sobotu 22. června v Chudenicích mše sv. v 17:00 hod. a poté průvod kolem kostela. V neděli 23. června mše sv. v Dolanech v 11:00 hod. a poté průvod. Mše sv. v 8:30 hod ve Švihově se ruší! Za pochopení děkuji.

Poutní bohoslužbu v kostele sv. Jana Křtitele ve Vřeskovicích budeme prožívat v neděli 23. června v 9:00 hod. Ruší se proto mše sv. ve Švihově!

Slavnost Nejsvětějšího Srdce Ježíšova budeme slavit v pátek 28. června ve farním kostele ve Švihově v 17:30, tento den není půst. Poutní bohoslužba v kapli v Červeném Poříčí bude v neděli 30. června ve 14:00 hod. Srdečně zvu.

Poutní bohoslužba v kapli sv. Jana Křtitele - Bíluky u Měčína se bude konat v sobotu 29. června od 10:00 hod. Srdečně zvu každého z okolí.

Poutní bohoslužba slova u kaple sv. Cyrila a Metoděje v Balkovech se bude konat v sobotu 29. června od 14:00 hod. Srdečně zveme.

Poutní slavnost ke cti sv. Petra a Pavla v Dolanech budeme prožívat v neděli 30. června. Začátek bohoslužby v 9:30 hod. Poté bude následovat pohoštění pro všechny poutníky ve farní budově. Tento den se ruší ostatní bohoslužby v naší farní oblasti!

Poutní mše sv. ke cti sv. Prokopa v Nezdicích bude sloužena 7. července ve 13:30 hod. Srdečně zvu.

Poutní slavnost ke cti P. Marie Klatovské - hlavní program je připraven na sobotu 13. července. Přesný program najdete na nástěnce u kostela.