Jdi na obsah Jdi na menu
 


FARNÍČEK 2/2021

22. 3. 2021

TAJEMSTVÍ VELIKONOC

A já, až budu vyvýšen ze země, přitáhnu všecky k sobě. (Jan 12,32)

Velikonoce   jako   oslava   východu Izraele    z Egypta    patří    dosud k hlavním  židovským  svátkům.  Protože  k odsouzení  a  popravě  Pána  Ježíše  došlo  kdysi  těsně  před  nimi, stala  se  tato  událost  pro  křesťany  důležitější,    než    přechod    Rudým  mořem.  O  Velikonocích  si  zpřítomňujeme    Syna    Božího    a    našeho  bratra,  Ježíše  Krista  s  jeho  bolestí  i    radostí,    utrpením    i    oslavou.

Radujeme se z jeho vyvýšení, o kterém mluvil.  Povýšení na  kříž  a  na  pravici Boží. Pravice Boží je pro nás výrazem pro  nejvyšší  ocenění  Pánem  Bohem.  Jak jinak  Ježíšovo  vítězství a ocenění vyjádřit, než našimi  lidskými  slovy  a  pojmy?  Povýšení jako vzkříšení je největším z velikonočních témat.   Při   jeho promýšlení    se    nemusíme    nechat  ovládnout    tradičními    zobrazeními Zmrtvýchvstalého   jak   ho   dodnes malují  malíři nebo  modelují  sochaři.  Myslím tím obrazy toho předělaného antického hrdiny, mladého urostlého muže s vítěznou korouhví v ruce, jak stoupá  vzhůru  z hrobu.  Nepopírám,  že  to  mohou  být  nádherné  obrazy i  sochy,  dělali  je  i  největší  mistři.  Jsou to ovšem  jen  lidé  a  jejich  čtení  Bible může být stejně špatné či dobré jako naše.  Evangelisté    v Písmě    svatém  nepředstavují   vzkříšeného    Krista  jako   setkání   s hrdinou,   který   se  vítězně   oslavil,   ale   líčí   setkávání  s neznámým, docela obyčejným mužem.  Zato však s  živým.  V souladu s biblickými zvyklostmi jsou setkání popsána věrně, se všemi zmatky a nechápáním. I když ho potkali pouze ti, kteří byli dost vnímaví a u kterých  událost  mohla  vést  ke  změně  života.  Přesto   ho   nikdy   na   první   pohled  nepoznali.  Vždycky  byli  překvapeni  nebo se zděsili nebo se báli zeptat.

Velikonoční  Kristovo  vzkříšení,  jeho  nepochopitelná  objevování  se, nečekaná  a  na  nečekaných  místech,  postupně    dovedla    jeho    přátele a  chápající  posluchače  k tomu,  aby přijali  za  své  Ježíšovo  evangelium.  Postupně porozuměli  Ježíšově  blízkosti  Otci  a  jeho  jednotě  s ním.  A naší    lidské    možnosti    sjednocení s Ježíšem, například ve  svátostech.  Nakonec přistoupili i na tu nepochopitelnou větu, že setkat se s Kristem můžeme    v každém   člověku, a že Boží království je mezi námi. Aleluja!

 

Příležitost ke svátosti smíření je v naší farnosti vždy před nebo po bohoslužbách ve všední dny nebo kdykoliv na požádání. V svatém týdnu až do středy (včetně) zpověď na faře ve Švihově až do 20:30 hod.

Velký pátek je dnem přísného půstu!  Nezapomínejme na tento způsob připojení se ke Kristu nesoucímu náš kříž!

Adorace Nejsvětější svátosti bude probíhat: v Zelený čtvrtek-Getsemanská zahrada a Velký pátek po večerních bohoslužbách do 20:30 hod, v Bílou sobotu od 9:00 – 17:00 hod.

 

POVINNÁ REZERVACE MÍSTA +420732540052

 

Velikonoční bohoslužby

Zelený čtvrtek

Velký pátek

Bílá sobota

Velikonoční neděle

Velikonoční pondělí

Švihov

 

17:30

Liturgie 17:30

Velikonoční vigilie 18:30

8:30

8:30

Dolany

-----

Křižová cesta

15:00

-----

10:10

10:10

Vřeskovice

------

-------

-------

12:00

12:00

Chudenice

------

-------

---------

14:00

-----

Měčín

------

-------

-------

-------

 14:00

 

Tradiční svěcení velikonočních pokrmů se uskuteční na začátku bohoslužeb na Boží hod velikonoční.

Nezdice- mše sv. 11. dubna a 2. května od 14:00 hodin.

Náboženství pro mládež a dětí  naší farnosti a okolí proběhne 16. dubna od 19:00 hod a 17. dubna od 9:00 hod, 14. května od 19:00 hod a 15. května od 9:00 na faře ve Švihově. Srdečně Vás zveme, P. Tomasz i S. Gonzaga.

V Petrovicích u Měčína nebude sloužena poutní bohoslužba ke cti sv. Vojtěcha v neděli 25. dubna. Děkuji za pochopení.

Na májové pobožnosti v květnu Vás srdečně zvu do Švihova každou středu a pátek, do Dolan každé úterý, do Měčína ve čtvrtek a do Chudenic v sobotu před mší svatou.

 

Milí farníci.

Slavíme Velikonoce! Ježíš byl vzkříšen!

Nezůstal v zajetí smrti. Žije v Boží slávě.

Zde je základ naší naděje a radosti: I naše bída a křehkost může být proměněna, náš život dospěje ke konečnému zdaru, až vyústí smrtí do Boží slávy.

Přejeme Vám dobře prožité Velikonoční svátky.

 

 

POZOR!!! MOHOU NASTAT ZMĚNY! BUDETE VČAS INFORMOVÁNI.