Jdi na obsah Jdi na menu
 


Farníček 1/2016 - 31.ledna 2016

30. 1. 2016

V roce 1933 přijela sestra Faustyna do Vilná. Tam jí její zpovědník, P. Michal Sopoćko, pomohl namalovat první obraz. Zajistil malíře, Eugeniusze Kazimirowského, který v roce 1934 obraz namaloval.

Přesto, že obraz byl namalován podle slov Ježíše zjevených sv. sestře Faustyně, od začátku se jí nelíbil. Nešlo tady o malíře, ale o krásu Krista. Tak jako všichni mystici i sv. Faustyna říkala, že není pomocí štětce možné jeho krásu zobrazit.  Když se nad tím trápila, Pán Ježíš se jí zjevil a potěšil ji slovy: „Velikost tohoto obrazu nespočívá v kráse barev nebo v dovednosti malíře, nýbrž v mé milosti. /Deníček 313/ 

Uctívání tohoto obrazu nespočívá totiž jen v jeho vystavení a v úžasu nad jeho krásou. Uctívat tento obraz znamená přijmout do svého srdce Boha, který v tomto obrazu zjevuje část své přirozenosti. Prostřednictvím tohoto obrazu nám Ježíš ukazuje svůj vztah k člověku. Pomocí pěti symbolů se nám zde zjevuje obraz milosrdného Boha, který nám nabízí spásu.

 První symbol je ruka pozdvižená k požehnání. Není to ruka, která chce pokárat, i když mnohokrát Pán Ježíš ve svých zjeveních sestře Faustyně odsuzuje hříchy světa. Je to ruka, která chce všem žehnat a obdarovávat štěstím. Druhým symbolem je postava Ježíše, který jakoby kráčí k nám. Bůh tím chce ukázat, že nečeká neporušený na svém trůnu, až se hříšník přiblíží k němu, i když by to tak mohl udělat, ale že to on první nám vychází vstříc. On první nás miluje, očekává nás a obětuje se za nás. Běží naproti marnotratnému synu, objímá ho, a těší se, že ten, který byl mrtvý a hříšný, se vrátil a ožil. Bůh v každé chvíli našeho života jako první vztahuje svou ruku, aby nás zachránil. Třetím symbolem je levá ruka Ježíše, která ukazuje jeho srdce. Ježíš ukazuje své srdce jako pramen milosti. Toto srdce bylo probodnuté na kříži a vytryskla z něj krev a voda, symboly svátostí. Srdce je také symbolem lásky, která je hlavním důvodem zjevení tajemství Božího milosrdenství.

Dalšími symboly jsou krev a voda. Mučednictví a milost, utrpení a štěstí. Milost často přichází skrze utrpení. Kristus rozdává plody svého umučení celému tvorstvu. Milosti přicházejí skrze svátosti, zvlášť svátost smíření a Eucharistii, jejichž správcem je Církev.
          Posledním symbolem jsou slova: Ježíši, důvěřuji Ti. Přijmout milost, která pramení z utrpení, a někdy také skrze utrpení, vyžaduje totiž důvěru. Je třeba, abychom jako Abraham opustili svou zemi, a někdy je také třeba, abychom se vzdali veškeré své pozemské naděje a celou svou důvěru vkládali jen v Boha, tak, aby on sám byl naší konečnou nadějí.

Děkujeme za Vaši podporu  projektu Adopce na dálku. V lednu 2016  naše farnost odeslala pro Noronha Prashantha částku 4900 Kč.

Příležitost ke svátosti smíření  je v naší farnosti vždy před nebo po bohoslužbách ve všední dny, nebo kdykoliv na požádání. Prostor pro zpověď je zvlášť vyhrazený každý pátek během pobožnosti Křížové cesty. V Klatovech: každou čtvrtou středu v měsíci v kostele Narození P. Marie od  9:00  do 13:00 hod. a každý druhý pátek v měsíci v kostele sv. Ignáce od 15:30 – 16:30 hod.

2.února Uvedení Páně do chrámu - Hromnice - mše sv. ve Švihově v 7:00 hod a  v Dolanech v 17:00 hod, svěcení Hromnic.

Setkání farní rady  se bude konat 8. února od 19:00 hod. !!!

Tradiční přijetí znamení popele na zahájení postní  doby  proběhne v  popeleční  středu 10. února ve farním kostele v 17:30 hod, během bohoslužeb v první neděli postní doby 14. února, v Měčíně ve čtvrtek 11. února.  Nezdíce 14.února ve 14.00 hod. Popeleční středa je dnem přísného půstu!

Světový den modliteb za nemocné11. února – byl ustanovený ve spojení s poutním místem v Lourdes ve Francii, kde se v roce 1858 malé dívce jménem Bernadetta  zjevila několikrát Panna Maria. Pamatujme i my na starší a nemocné lidi a podporujme je našimi modlitbami. Mše sv. bude sloužena za všechny naše starší a nemocné farníky  výjimečně v pátek 12. února v 17:30 hod ve farním kostele ve Švihově s  pomazáním nemocných. Srdečně Vás zvu.

Sbírka na fond pomoci  Svatého Otce „Svatopetrský haléř“ se bude konat v kostelech naší diecéze 21. února.

Pobožnost křížové cesty:  Srdečně zvu na rozjímání o posledních  hodinách  života našeho Pána.  Ve Švihově každý pátek od 16:30 hod. a v neděli po mši sv., v Dolanech v neděli před mší sv.; v Měčíně ve čtvrtek od 16:00 hod.; v Chudenicích před sobotní bohoslužbou a ve Vřeskovicích v neděli od 11:30 hod.

Setkání dětí  naší farnosti a okolí proběhne 13. února a 12. března od 9:00 hod na faře ve Švihově. Srdečně Vás zveme, P. Tomasz i S. Gonzaga.

Bohoslužba pro věřící slovenské národnosti  proběhne 13. února od 17:00 hod. Od 16:30 bude příležitost ke svátosti smíření.

DEN KLATOVSKÉHO VIKARIÁTU  se bude letos konat v Klatovech v sobotu 5. března 2016 od 9:30 hod. V rámci vikariátního dne v kostele Narození Panny Marie bude otevřena Brána milosrdenství.  Po celý den příležitost ke svátosti smíření a také prodej křesťanské literatury. Mezi jednotlivými přednáškami bude příležitost ke společnému zpěvu. Prosíme účastníky, aby nezapomněli na kancionál.

Sbírka na podporu SDM v Krakově  se bude konat v kostelech naší diecéze 6.března.

Slavnost sv. Josefa  19. března budeme letos slavit v Chudenicích v rámci Květné neděle - mše svatá za všechny živé a zemřelé Josefy bude sloužena v 16:00 hod.

Na Květnou neděli 20.března prosím o přinesení tradičních ratolestí, které posvětíme na památku slavnostního vjezdu Pána Ježíše do Jeruzaléma.  Od 15:00 hod křížová cesta obcí Dolany, začátek u kostela, zakončíme na hřbitově. Srdečně Vás zvu.

Pozor!!!26. března - změna času zimního na letní, změna hodin bohoslužeb na letní období. Posun ručiček  z 2:00 na 3:00 hod.